Digitális faktoring, mint fintech lehetőség: miért nő évi 22%-kal a faktorált forgalom Magyarországon?

Ez most már tendencia: az utóbbi 3 év viszonylatában évről évre nő a faktorált forgalom Magyarországon, ráadásul nem is kevéssel. Bár a 2022–2023-as összesítésre még várnunk kell egy kicsit, a kérdés csak az, hogy tavaly is tudta-e tartani a faktorált forgalom az évi több mint 20%-os növekedési ütemet. Többek között erről és a faktoringban rejlő lehetőségekről beszélt a BÁV Faktor Zrt. értékesítési igazgatója, Kecskés Alíz a Trend FM Fintech Világa című rádióműsorban. Mutatjuk az izgalmas részleteket.

Talán még sosem volt olyan fontos a megbízható pénzügyi finanszírozás és összességében a likviditás kérdése a vállalkozások számára, mint manapság. A gazdasági környezet és a politikai folyamatok nem ideálisak: rekordinfláció, fennakadások a beszállítói láncban, háború Ukrajnában és például a termelésben még mindig érezhető koronavírus-utóhatások.

A hazai kis- és középvállalkozások számára talán még sosem volt olyan fontos, hogy pénzügyeik biztos alapokon nyugodjanak, mint ebben a kiélezett helyzetben. Ahhoz, hogy növekedni tudjanak és megőrizzék stabilitásukat, egyre többen fordulnak olyan finanszírozási forma felé, amely már régóta van ugyan a piacon, de a vállalkozói hitelekkel ellentétben Magyarországon mégsem vált népszerűvé. Ez volna a faktoring.

Történelmi megoldások a jelenben

Ahogy arról értékesítési igazgatónk is nyilatkozott a Trend FM műsorában, a faktoring ritka történelmi értékkel bíró pénzügyi finanszírozási szolgáltatás. Maga a faktorálás ugyanis egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza, a szolgáltatás ekkoriban alakult ki és élte túl az évszázadokat.

A nagy földrajzi felfedezések idején különösen megnőtt a népszerűsége, amikor a korabeli vállalkozóknak valamiből finanszírozniuk kellett a szállítmányozást, a raktározást és bizonyos esetekben, magát a felszerelést is. Nem véletlen, hogy azok az államok, amelyek élen jártak az új kontinensek és területek felfedezésében – például Spanyolország, Hollandia, Franciaország, Anglia –, ma is nagyon erős faktoring hagyományokkal rendelkeznek.

Ezzel szemben a hazai statisztikákat nézve a faktoring elterjedtsége egyelőre igencsak borús képet fest: a körülbelül 1 millió vállalkozásnak csupán kevesebb, mint 1%-a él a faktorálás kínálta lehetőségekkel.

Kecskés Aliz szerint:

„Magyarországon a KSH statisztikai adatai szerint kb. 1 millió vállalkozás van a piacon és ezek kevesebb, mint 1%-a használ faktoringot. Ez elég megdöbbentő, ugyanakkor biztató adat is, hiszen ennek alapján a faktoring szolgáltatást nyújtó cégek számára, mint amilyen a BÁV Faktor és a Flexibill, jelentős potenciál van még a piacon. Tehát végső soron, ha ezeket 22%-os növekedési mutatókat halljuk, akkor nem biztos, hogy olyan meglepő ez az éves növekedési volumen. Akkor pedig, ha egy kicsit a határainkon túlra tekintünk, és megnézzük az európai piacot, akkor azt látjuk, hogy vannak olyan nagy zászlóshajók a faktoring piacon, mint például Franciaország, például Spanyolország, Németország, ahol a vállalkozásoknak nem a kevesebb, mint 1%-a használja aktívan a szolgáltatást.”

Mit mondanak a faktoring statisztikák?

A Magyar Faktoring Szövetség honlapján érhetők el azok a hiteles statisztikák, amelyekből láthatjuk, hogyan alakul a faktoring iránti kereslet. Egészen megdöbbentő eredmény – bár a piaci, gazdasági körülményeket tekintve talán mégsem annyira meglepő –, hogy 2021-ben és 2022-ben is 22-22%-kal nőtt a hazai faktorált forgalom.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy amíg 2020-ban 3226 milliárd forint forgalmat faktoráltak a vállalkozások, addig 2021-ben már 3935 milliárd forintot, 2022-ben pedig már 4818 milliárd forintot.

Ugyanakkor az is érdekes statisztika, hogy ezt a 22%-os növekedést úgy érte el a faktoring piac, hogy közben a faktoringot aktívan használó vállalkozások száma 2022-re 6%-kal csökkent 2021-hez képest. Egész pontosan 3930 faktorból 3693 használta továbbra is aktívan a szolgáltatást.

Ami a szolgáltatások irányát illeti, a faktorált forgalom 90%-a még mindig belföldi forgalom, továbbra is ez a domináns tényező, bár egyre bátrabban nyitnak a vállalkozók az export forgalom faktorálása felé is, ez 2%-kal növekedett 9%-ra.

A gazdasági ágazatokat tekintve továbbra is az ipar (49%-kal és 2366 milliárd Ft-tal), a kereskedelem (25%-kal és 1225 milliárd Ft-tal), valamint a szolgáltatóipar (14%-kal és 676 milliárd Ft-tal) a dobogós ügyfélkör. Mindemellett továbbra is tartja magát az a tendencia, hogy az ügyfélkört tekintve leginkább a nagyvállalati szinten (59%) jellemző a faktoring szolgáltatások igénybevétele, míg a középvállalatok 28%-kal, a micro- és kisvállalkozások pedig 6% és 7%-os arányban képviseltetik magukat a piacon.

Mi okozza a faktoring növekvő népszerűségét?

Alapvetően a faktoring szolgáltatás alapjai az elmúlt években nem változtak, továbbra is ugyanazokat az előnyöket kínálja a már meglévő és a leendő faktoroknak egyaránt. A faktorálás legnagyobb előnye, hogy transzparens és fenntartható cash-flow menedzsmentet, illetve likviditást biztosít az igénybe vevő vállalkozásoknak azzal, hogy előre megfinanszírozza az általában hosszú lejáratú (30, 60, 90 vagy akár 120 napra) kiállított számlák nagyobb részét.

Ez főleg azon vállalkozások számára előnyös, ahol különösen küzdenek a magas kintlévőségkezeléssel, ami akár a cégek biztonságos működését is veszélyeztetheti. Tegyük fel például, hogy egy szállítmányozó cég 60 napos fizetési határidővel tudja kiállítani számlái döntő többségét, viszont a cégnek abban a 60 napban is be kell fizetnie a különböző adókat, a telephelye bérleti díját, benzint és autópályamatricát kell vásárolnia a járművei működtetéséhez, munkabért kell fizetnie és a járművek karbantartását, szervizeltetését sem spórolhatja meg. Ráadásul, ha lépést akar tartani a konkurenciával és új fuvarokat/ügyfeleket is el akar vállalni időközben, akkor a költségei is nőnek, például a plusz benzin miatt.

Vagy, ha növekedni szeretne a piacán, akkor előbb fejlesztenie kell az infrastruktúráját és a gépparkját is. Ez viszont jól prosperáló és megfelelő likviditással rendelkező pénzügyi háttér nélkül nem megy.  A faktoring pedig pont ennek a stabil háttérnek a megteremtésében nyújt segítséget. De ez önmagában még nem lett volna elegendő ahhoz, hogy az utóbbi években 22-22%-kal nőjön a fakorált számlák összege. Mi lehetett a kulcs?

A megoldás a kényelmesebb és egyszerűbb digitális faktoring

Korábban a faktoring szolgáltatás igénybevétele személyes részvétellel volt elérhető a vállalkozások számára. Az utóbbi 2-3 évben azonban egyre több pénzintézet és faktorcég állt elő a digitális faktoring lehetőségével, ami egyszerűen, egy applikáció segítségével lehetővé teszi a hosszú lejáratú számlák akár 24 órán belüli megfinanszírozását is.

Ilyen digitális faktoring megoldás például a XXI. századi kívánalmaknak tökéletesen megfelelő Flexibill is. Sehová sem kell menni a szolgáltatás igénybevételéhez: a faktoringhoz szükséges dokumentumokat magába az applikációba kell feltölteni, maga a szerződéskötés is azon keresztül történik. Első alkalommal ez a procedúra az átvilágításnak köszönhetően kb. 4-5 napot vesz igénybe, de már 1 héten belül a számlán lehet a faktorált összeg.

A különböző vállalkozói hitelekkel szemben ez egy gyors, egyszerű és jóval szélesebb réteg számára elérhető finanszírozási forma, hiszen a vállalkozó a saját pénzéhez jut hozzá minimális költségek mellett, ez általában a számla értékének 1-2%-a (bizonyos esetekben, például, ha magas a nemfizetés kockázata, erre még ügyleti díj, hitelképesség vizsgálati díj, esetleg biztosítási vagy szerződéskötési díj növelheti az összeget).

Emellett a vállalkozói hitelek hitelbírálati gyakorlatával ellentétben induló vagy viszonylag fiatal vállalkozások is igénybe vehetik. rról sem kell nyilatkozni, hogy mire lesz költve az összeg. Összességében a faktorált számlák 22%-os növekedését a piaci körülmények, valamint a digitális faktoring egyszerűsége és rugalmassága együttesen okozza.

A rendelkezésre álló technikai fejlesztéseknek köszönhetően a digitális faktoring segítségével minden korábbinál gyorsabban és kényelmesebben juthatnak hozzá a vállalkozások a saját pénzükhöz. Ahelyett, hogy például felesleges kamatokat fizetnének egy banki vállalkozói hitelre, amit még csak nem is biztos, hogy megítélnek számukra.

Oszd meg valakivel, akinek segíthet

Facebook
LinkedIn

Mélyépítéssel foglalkozó cég
esettanulmánya

Építőipar

Szállítmányozási cég
esettanulmánya

Kereskedelem

Tartalomjegyzék

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállalsz.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsd porosodó számláidat akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐID

Töltsd ki ezt az űrlapot!

Kérlek az adataidat minél pontosabban add meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítünk majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltsd fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonodról is játszva végigvezet majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdd faktoráltatni a számláidat!

Ha megfelelően töltötted fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az általad faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

A Flexibill az ország első 100%-ig digitális faktoring rendszere. A Flexibill digitális faktoring® a Flexibill Kft. bejegyzett védjegye.

Kapcsolat

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Mélyépítéssel foglalkozó cég, 2 mrd Ft árbevétellel, saját, gépekkel és szakembergárdával, 7 év építőiparban eltöltött szakértelemmel.

KIHÍVÁS

Az ütemezések szerint haladnak a munkák, első ütem teljesítés igazolása rendelkezésre áll, de a korábban már jelzett hosszabb 90 napos fizetési határidő szerepel. A mélyépítő Kft-nek el kell kezdeni a következő ütem munkálatait, és folyamatosan gyűlnek a költségszámlái, az embereknek bért kell fizetni, szeretne előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

A mélyépítő kft. a kiállított teljesítés igazolás  és számla másolatát benyújtotta társaságunkhoz, és 1-2 napon belül, ahogy a fővállalkozó visszaigazolta, hogy minden rendben a számlával, a faktorcég kifizette a számla értékének a 90%-át a mélyépítő Kft-nek. Így a mélyépítő Kft ki tudja fizetni a felmerült költségeit, alkalmazottai bérét, és van elegendő tőkéje a 2. ütem elvégzéséhez.

A mélyépítő Kft a fenti gyakorlatot követte a további ütemek számláinak kiállításakor, így lett elegendő tőkéje a működéshez, kivitelezéshez, továbbá szerzett egy újabb referenciát, és kapcsolatot a fővállalkozó nevében.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Szállítmányozással foglalkozó cég, 250-300m Ft árbevétellel, 2 lízingelt kamionnal rendelkezik, saját telephellyel Pécelen.

KIHÍVÁS

A szállítmányozó cég szeretne előbb a hozzájutni a pénzéhez hiszen szinte minden megrendelője 30 vagy annál több napra fizeti ki a számlákat, így van olyan hónap amikor az elvégzett munkák csupán töredéke folyik be a kasszába. A kamionokat tankolni kell, és havonta lízing díjakat is rendezni szükséges, hiszen ellenkező esetben a munkaeszközei és a cége kerül veszélybe.

MEGOLDÁS

Cégünkkel írt alá a szállítmányozó cég faktorszerződést, melynek révén a számla kiállítását követően pár napon belül hozzájut a számla értékének jelentős részéhez, így tudja tankolni a kamionokat, és a lízingdíjat is tudja fizetni, továbbá újabb munkákat is tud vállalni.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Újonnan alapított borász Kft, 3-4 hektáros szőlő ültetvénnyel. A cég üzletláncokba és nagyobb borkereskedő cégekbe, szállodákba tervez beszállítani, használva eddigi kapcsolatrendszerét.

KIHÍVÁS

Induló vállalkozásként, a meglévő tőkét elköltötte a cég a minőségi borok beszerzésére, melyet tovább kíván értékesíteni, továbbá az ültetvénnyel kapcsolatban is merültek fel nem várt költségek. Borász Kft. szerződött üzletláncokkal, indulhat a beszállítás. Az üzletláncok 45-60 napra fizetik ki a beszállított bor ellenértékét, viszont ha értékesíti a teljes készletet a cég nem lesz tőkéje a következő beszerzésre, és a borász Kft addig felmerült működési költségeit sem tudja fedezni. Az ügyfél igénye tehát minél előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

Miután a borász Kft faktorszerződést kötött cégünkkel, a számlakiállítást követő pár napon belül hozzájutott a számla ellenértékének nagy részéhez (90%), így a további beszerzéseit tudta fedezni, és induló vállalkozóként kapott finanszírozást, ingatlan és ingó fedezett nélkül.