Digitális faktorálás: 6 előny, amivel megkönnyíti a céged működését

Cégünk fizetési képessége mindig is kényes egyensúlyra épült, amit egy hosszú lejáratú számla vagy a késve fizetés felboríthat. Ha te sem szeretnéd vállalkozásod növekedését a késve fizető ügyfelekre alapozni és a felesleges költségeket is elkerülnéd, ismerkedj meg a digitális faktorálás előnyeivel. Nem egy és nem kettő van belőle.

De kezdjük az elején, hiszen Magyarországon a faktorálás kevésbé elterjedt finanszírozási forma, mint például Nyugat-Európában vagy épp a tengerentúlon. Egy vállalkozás fizetőképessége és annak biztosítása ugyanis nemcsak ma fontos kérdés, hanem már a történelem korábbi szakaszaiban is az volt.

Gondoljunk csak a XV–XVI. században egyre élénkebbé váló Amerika és Európa közötti kereskedelmi hajózásra, vagy akár őseink ázsiai kitérőire a Selyemúton. Árut vásárolni a több hónapos út előtt, biztosítani a szállítás feltételeit többszáz évvel ezelőtt is fontos kereskedelmi és gazdasági kérdés volt. A faktorálás korai formája pedig már akkor is számtalan kereskedő sikerét alapozta meg.

Vállalkozói kihívások ma

Egyetlen korabeli kereskedő vagy mai vállalkozó nem üzletelhet biztonságosan és nem növekedhet a cége akkor, ha a vevői túl sokára és / vagy késve teljesítik követeléseik ellenértékét. Manapság számtalan olyan terület van – például a szállítmányozás, az áruházi beszállítók, az építőipar, a kereskedelem –, ahol a 30 napos, 60 napos vagy épp 90 napos fizetési határidővel kötik a megállapodásokat.

Ahogy talán már te is a saját bőrödön tapasztaltad, ez a fizetési konstrukció több szempontból is megnehezíti a vállalkozás életét. Azzal, hogy a cég nem jut hozzá időben a saját pénzéhez, előfordulhat, hogy nem lesz elég likvid tőkéje.

Emiatt kérdésessé válhat a munkabérek, a telephely bérleti költsége, a rezsi költségek, a lízingdíjak, a benzinköltség, valamint a különböző adók és járulékok kifizetése. Emellett a hosszú lejáratú számlák teljesítése azt sem teszi lehetővé, hogy újabb adag árut vegyen a vállalkozás, vagy több fuvart vállaljon be, esetleg olyan infrastrukturális fejlesztéseket hajtson végre, ami jelentősen hozzájárulna az eredmények és a hatékonyság növeléséhez.

Itt jön képbe a faktorálás és a digitális faktoring

 

A faktorálás gyakorlatilag egy olyan keretmegállapodás, melynek értelmében a faktor megvásárolja az ügyfél hosszú lejáratú számláját vagy más követelését. Ennek köszönhetően az ügyfél – a faktorálás költségét levonva – NEM 30, 60 vagy épp 90 nappal később jut hozzá a bevételéhez, hanem akár már a számla kiállítását követő 24 órán belül.

Ezen kívül, a számla vagy a követelés megvásárlását követően az ügyfél vevője már a faktor számára lesz köteles megfizetni a követelés ellenértékét. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a faktorcég megveszi a számládat és annak ellenértékét a megrendelő az eredeti fizetési határidőt betartva, már nem neked, hanem a faktorcégnek fizeti ki.

Persze korábban a faktorálás is pár napos – általában az igényléstől számított 2-3 napos – folyamat volt, azonban a 100%-ban digitális faktoring új távlatokat nyitott a hazai vállalkozók előtt is.

A digitális faktoring 6 legfontosabb előnye

 

  • Egyszerű

Nincs szükség hosszadalmas ügyintézésre, hivatalokba vagy bankba járásra. A Felxibill által nyújtott digitális faktorálás teljes folyamata egy webes alkalmazáson keresztül történik. Az igénylés leadása, a dokumentációk feltöltése és persze a folyósítás is, ezzel jelentősen csökkentve az adminisztrációs terheket. Rendkívül felhasználóbarát, hiszen már mobilról is intézhető, akár a fotelben ülve, kényelmesen.

  • Gyors

Nem kell napokat várnod a megvásárolt számla ellenértékének folyósítására, mert folyamatos digitális faktorálás esetén akár már aznap vagy 24 órán belül is a számládon landolhat a számla ellenértékének 80-90%-a (a maradék azután érkezik, hogy a vevő kifizette nekünk a számlát). Ezzel is támogatjuk a céged növekedését és pénzügyi stabilitását.

  • Átlátható

Mindig látod, hogy mikor és mi történik, hol tart az adott folyamat és mikor, mennyi pénzt kapsz. Ennek köszönhetően kalkulálhatsz és tervezhet előre. Például a finanszírozás emelést egy nagyobb karácsonyi beszállítás esetén időben el tudod indítani és az online platformon keresztül láthatod, hogy mennyi számlát tudsz még benyújtani finanszírozásra. A digitális faktoring átláthatósága emellett az új partnerek és vevők bevonásánál is felgyorsítja a kommunikációt.

  • Rugalmas

A digitális faktoring alkalmazkodik az igényeidhez és a lehetőségeidhez, ezért nem nyújtja hosszúra az ügyintézés folyamatát. Ráadásul a vállalkozói hitellel ellentétben nem kell hozzá fedezet vagy jelzálog, nem kell havi törlesztőrészletekkel bajlódnod, hiszen ilyenek nem lesznek. A saját pénzedet használhatod idő előtt, mindenre.

  • Kedvező

Az egyik leggyakoribb kérdés digitális faktoring során, hogy mennyibe kerül ez a kedvező folyamat? A faktoring költsége több tényező függvénye: a számlafizetés határideje, összege és a kockázat mértéke az, ami a faktordíj megállapításakor számít.

  • Növekedés

Mivel idő előtt hozzájut a céged a bevételeihez és a vállalkozói hitellel ellentétben felesleges költségek sem gyarapítják a kiadási oldalt, minden akadály elhárul céged gyors növekedése ellen. Megvehetsz egy újabb adag árut, bérelhetsz egy nagyobb telephelyet, fejlesztheted a céges számítógépes és szoftveres állományt. Vagy bevállalhatsz 2-3 újabb fuvart, amivel új ügyfelekre tehetsz szert.

Amennyiben te is megalapoznád céged pénzügyi stabilitását, és számodra is fontos a folyamatos likvid tőke, valamint a kiszámítható növekedés, válaszd a digitális faktoring szolgáltatást tőlünk, a Flexibilltől. Válaszd a stresszmentes mindennapokat, amikor nem kell aggódnod vállalkozásod pénzügyei miatt.

Regisztrálj még ma!

Oszd meg valakivel, akinek segíthet

Facebook
LinkedIn

Mélyépítéssel foglalkozó cég
esettanulmánya

Építőipar

Szállítmányozási cég
esettanulmánya

Kereskedelem

Tartalomjegyzék

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállalsz.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsd porosodó számláidat akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐID

Töltsd ki ezt az űrlapot!

Kérlek az adataidat minél pontosabban add meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítünk majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltsd fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonodról is játszva végigvezet majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdd faktoráltatni a számláidat!

Ha megfelelően töltötted fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az általad faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

A Flexibill az ország első 100%-ig digitális faktoring rendszere. A Flexibill digitális faktoring® a Flexibill Kft. bejegyzett védjegye.

Kapcsolat

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Mélyépítéssel foglalkozó cég, 2 mrd Ft árbevétellel, saját, gépekkel és szakembergárdával, 7 év építőiparban eltöltött szakértelemmel.

KIHÍVÁS

Az ütemezések szerint haladnak a munkák, első ütem teljesítés igazolása rendelkezésre áll, de a korábban már jelzett hosszabb 90 napos fizetési határidő szerepel. A mélyépítő Kft-nek el kell kezdeni a következő ütem munkálatait, és folyamatosan gyűlnek a költségszámlái, az embereknek bért kell fizetni, szeretne előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

A mélyépítő kft. a kiállított teljesítés igazolás  és számla másolatát benyújtotta társaságunkhoz, és 1-2 napon belül, ahogy a fővállalkozó visszaigazolta, hogy minden rendben a számlával, a faktorcég kifizette a számla értékének a 90%-át a mélyépítő Kft-nek. Így a mélyépítő Kft ki tudja fizetni a felmerült költségeit, alkalmazottai bérét, és van elegendő tőkéje a 2. ütem elvégzéséhez.

A mélyépítő Kft a fenti gyakorlatot követte a további ütemek számláinak kiállításakor, így lett elegendő tőkéje a működéshez, kivitelezéshez, továbbá szerzett egy újabb referenciát, és kapcsolatot a fővállalkozó nevében.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Szállítmányozással foglalkozó cég, 250-300m Ft árbevétellel, 2 lízingelt kamionnal rendelkezik, saját telephellyel Pécelen.

KIHÍVÁS

A szállítmányozó cég szeretne előbb a hozzájutni a pénzéhez hiszen szinte minden megrendelője 30 vagy annál több napra fizeti ki a számlákat, így van olyan hónap amikor az elvégzett munkák csupán töredéke folyik be a kasszába. A kamionokat tankolni kell, és havonta lízing díjakat is rendezni szükséges, hiszen ellenkező esetben a munkaeszközei és a cége kerül veszélybe.

MEGOLDÁS

Cégünkkel írt alá a szállítmányozó cég faktorszerződést, melynek révén a számla kiállítását követően pár napon belül hozzájut a számla értékének jelentős részéhez, így tudja tankolni a kamionokat, és a lízingdíjat is tudja fizetni, továbbá újabb munkákat is tud vállalni.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Újonnan alapított borász Kft, 3-4 hektáros szőlő ültetvénnyel. A cég üzletláncokba és nagyobb borkereskedő cégekbe, szállodákba tervez beszállítani, használva eddigi kapcsolatrendszerét.

KIHÍVÁS

Induló vállalkozásként, a meglévő tőkét elköltötte a cég a minőségi borok beszerzésére, melyet tovább kíván értékesíteni, továbbá az ültetvénnyel kapcsolatban is merültek fel nem várt költségek. Borász Kft. szerződött üzletláncokkal, indulhat a beszállítás. Az üzletláncok 45-60 napra fizetik ki a beszállított bor ellenértékét, viszont ha értékesíti a teljes készletet a cég nem lesz tőkéje a következő beszerzésre, és a borász Kft addig felmerült működési költségeit sem tudja fedezni. Az ügyfél igénye tehát minél előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

Miután a borász Kft faktorszerződést kötött cégünkkel, a számlakiállítást követő pár napon belül hozzájutott a számla ellenértékének nagy részéhez (90%), így a további beszerzéseit tudta fedezni, és induló vállalkozóként kapott finanszírozást, ingatlan és ingó fedezett nélkül.