Hogyan kapcsolódik a stratégiai játék és a faktoring egymáshoz?

Bizonyára nem ismeretlen a stratégiai játékok világa a vállalkozók számára sem. Ha saját élménye nincs, akkor hallott róla vagy a gyermekét látta már teljes átéléssel, a fején headsettel, a képernyőre koncentrálva kivitelezni a stratégiát, mellyel felépíti virtuális birodalmát. Ezekben a játékokban sziklaszilárd stratégiára van szükség a sikerhez éppúgy, ahogy a való életben egy vállalkozás felépítéséhez. Ebben a bejegyzésben 5 olyan párhuzamról fogunk írni, melyre eddig senki nem világított rá.  Nézzük, hogy milyen kapcsolódás van a címben említett három fogalom között.

Hogyan kezdődnek ezek a játékok? Általában egy teljesen egyszerű főépülettel és egy fő karakterrel, aki a játékost személyesíti meg. Mindez egy kis földterületen van, amiben ott van a növekedési potenciál.

1.       Kapcsolódási pont

 

Egy vállalkozás a kezdet kezdetén szinte ugyanígy indul. Van a vállalkozó és neki egy ötlete, (forgó)eszköze, valamilyen vagyontárgya, pénzben manifesztálódott tőkéje. Vagy esetleg pont úgy kezd bele, mint a játékban, egy ingatlannal, amit határozottan lehet hova fejleszteni. Bármi, ami elegendő ahhoz, hogy elinduljon, mint (cégépítő) vállalkozó.

Miként folytatódik a játék?

A rendelkezésre álló tudással, erőforrással elkezd gazdálkodni a játékos. Lehet ez favágás, bányászat vagy épp ásás. Bármi, amit meg tud valósítani itt és most. Ennek eredményeként jutalmat kap, úgynevezett XP-t gyűjt, ami a fejlődéshez vezet. Fejlődik a főépület és a karakter is. Esetleg társul hozzá még egy szereplő.

2.       Kapcsolódási pont

A vállalkozások élete is hasonlóan folytatódik. A vállalkozó a rendelkezésére álló tudással és erőforrással elkezd dolgozni. Először általában egyedül. Ebből bevételre tesz szert, és amikor eléri azt a pénzügyi stabilitást, hogy ki tudja termelni a cége egy alkalmazott bérét, akkor megfelelő kiválasztás után felveszi az első munkatársat. Ezzel azt a célt szolgálja, hogy több munkát képesek ellátni, a saját válláról lekerül némi teher, és több ideje, energiája marad a fejlesztésre fókuszálni. Pontosan ugyanúgy, ahogy a játékban is.

Hogyan tovább?

Folytatja a játékos a következetes gondolkodást. Fejleszti az épületeit, újakat vesz, újabb karakterek jelennek meg, új területeket vásárol. Előbb vagy utóbb pedig elkezd kereskedni is különféle árucikkekkel.

3.       Kapcsolódási pont

Vállalkozóként ugyanez történik. Amennyiben egy kidolgozott üzleti terv van a fiókban, akkor azt követve történik a fejlődés, fejlesztés. Lehet ez új ingatlan bérlés, adott esetben vásárlás, amennyiben az bizonyul gazdaságosabbnak. Új munkatársak felvétele, új területek kialakítása a cégen belül, mint például gazdasági, pénzügyi, marketing és HR. Új terméket vezet piacra, újabb és újabb beszállítókkal, alvállalkozókkal szerződik le.

Milyen fejlődési lehetőségekről beszélhetünk még?

Ahogy haladunk előre a játékban, úgy egyre többet kell várni egy-egy épület fejlesztésének kivitelezésére. Valamennyi esetben két választásunk van. Vagy kivárjuk, ami lehet 1-2 nap, de akár 1-2 hét is. Vagy pedig azt mondjuk, hogy többet ér a hatékonyságunk szempontjából, ha azonnal kész. A kivárás hátránya, hogy ameddig épül, addig logikusan nem tudjuk használatba venni. Ez azt jelenti, hogy amit biztosítana – katonák, földművesek, halászok, eszközök vagy bármi hasonlóan fontos az előre haladásunk szempontjából – nem áll a rendelkezésünkre. Míg mi várunk, addig előfordulhat, hogy a többiek nagy erőkkel fejlesztenek, így mi hozzájuk képest lemaradunk, mert meg akarjuk spórolni az idő megvásárlásának az árát, ami viszont jelenthet sokkal nagyobb veszteséget, mintha az ellenkezőjét cselekednénk.

4.       Kapcsolódási pont

A vállalkozások életében is eljön az a pillanat, amikor hasonló helyzetbe kerülnek, mint az előbb említett példa a stratégiai játékban, amit nem véletlenül sorolnak ebbe a kategóriába. Vállalkozóként is stratégiában gondolkodunk. Előrelátással, előkészítéssel, logikus pénzügyi döntésekkel biztosítjuk a likviditásunkat és a cash-flow-t.

5.       Kapcsolódási pont

Pontosan ugyanúgy, mint a játékban az idő vásárlása, a való életben is releváns pénzügyi döntés lehet egy vállalkozás esetében. Gondoljuk végig azt a szituációt, hogy fejlesztés előtt áll, viszont nincs meg rá a szükséges fedezete. Legalábbis nem likvid formában, hiszen a kintlévőségeiben várja, hogy kiegyenlítsék. Tökéletes mása a játéknak, csak itt valódi pénzáramlásról és fejlesztésről, fejlődésről beszélünk, melynek a növekedés szempontjából valós gazdasági nyomása és következménye van akár jól dönt, akár nem.

Ez az a pont, ahol illeszkedik a puzzle-be a Flexibill, mely biztosítja a vállalkozásoknak a szabad mozgásteret azzal, hogy a menedzsment dönt róla, mit szeretne faktorálni. Illetve, hogy megőrizzék cégük likviditását azáltal, hogy átveszi a várakozási időt. Gyakorlatilag a tervezett 30 – 60 – 90 napos fizetési határidő helyett akár 24 órán belül hozzájuthatnak ahhoz, ami jogosan megilleti az elvégzett munkájáért. Teszi mindezt teljesen digitális formában, amivel még azt az időt is megspórolja, amit Budapesten a körúton töltünk egy forgalmi dugóban azért, hogy aláírjunk egy szerződést.

Összegezve 

A 21. század egyik legértékesebb vagyontárgya az idő. Abban a felgyorsult, állandóan mozgásban lévő, változó és átalakuló környezetben, amiben villámgyorsan versenyképesnek kell lenni, nem engedheti meg magának egy pénzügyileg tudatos vállalkozó, hogy várjon olyan követelésekre, melyekre más is várhat helyette. 

Ha ezt tesszük, akkor ugyanaz történik, mint a játékban. Várunk, és közben lemaradunk a többiekhez képest. Bárhogy is nézzük a vállalkozói lét versenyszféra, ahol az tud nagyobb léptekkel előre haladni, aki képes megalapozott döntéssel delegálni, leadni olyan feladatokat, melyek az ő idejét csak felemésztik, cserébe nem hoznak annyi hasznot, hogy megérje foglalkozni velük.

Oszd meg valakivel, akinek segíthet

Facebook
LinkedIn

Mélyépítéssel foglalkozó cég
esettanulmánya

Építőipar

Szállítmányozási cég
esettanulmánya

Kereskedelem

Tartalomjegyzék

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállalsz.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsd porosodó számláidat akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐID

Töltsd ki ezt az űrlapot!

Kérlek az adataidat minél pontosabban add meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítünk majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltsd fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonodról is játszva végigvezet majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdd faktoráltatni a számláidat!

Ha megfelelően töltötted fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az általad faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

A Flexibill az ország első 100%-ig digitális faktoring rendszere. A Flexibill digitális faktoring® a Flexibill Kft. bejegyzett védjegye.

Kapcsolat

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Mélyépítéssel foglalkozó cég, 2 mrd Ft árbevétellel, saját, gépekkel és szakembergárdával, 7 év építőiparban eltöltött szakértelemmel.

KIHÍVÁS

Az ütemezések szerint haladnak a munkák, első ütem teljesítés igazolása rendelkezésre áll, de a korábban már jelzett hosszabb 90 napos fizetési határidő szerepel. A mélyépítő Kft-nek el kell kezdeni a következő ütem munkálatait, és folyamatosan gyűlnek a költségszámlái, az embereknek bért kell fizetni, szeretne előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

A mélyépítő kft. a kiállított teljesítés igazolás  és számla másolatát benyújtotta társaságunkhoz, és 1-2 napon belül, ahogy a fővállalkozó visszaigazolta, hogy minden rendben a számlával, a faktorcég kifizette a számla értékének a 90%-át a mélyépítő Kft-nek. Így a mélyépítő Kft ki tudja fizetni a felmerült költségeit, alkalmazottai bérét, és van elegendő tőkéje a 2. ütem elvégzéséhez.

A mélyépítő Kft a fenti gyakorlatot követte a további ütemek számláinak kiállításakor, így lett elegendő tőkéje a működéshez, kivitelezéshez, továbbá szerzett egy újabb referenciát, és kapcsolatot a fővállalkozó nevében.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Szállítmányozással foglalkozó cég, 250-300m Ft árbevétellel, 2 lízingelt kamionnal rendelkezik, saját telephellyel Pécelen.

KIHÍVÁS

A szállítmányozó cég szeretne előbb a hozzájutni a pénzéhez hiszen szinte minden megrendelője 30 vagy annál több napra fizeti ki a számlákat, így van olyan hónap amikor az elvégzett munkák csupán töredéke folyik be a kasszába. A kamionokat tankolni kell, és havonta lízing díjakat is rendezni szükséges, hiszen ellenkező esetben a munkaeszközei és a cége kerül veszélybe.

MEGOLDÁS

Cégünkkel írt alá a szállítmányozó cég faktorszerződést, melynek révén a számla kiállítását követően pár napon belül hozzájut a számla értékének jelentős részéhez, így tudja tankolni a kamionokat, és a lízingdíjat is tudja fizetni, továbbá újabb munkákat is tud vállalni.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Újonnan alapított borász Kft, 3-4 hektáros szőlő ültetvénnyel. A cég üzletláncokba és nagyobb borkereskedő cégekbe, szállodákba tervez beszállítani, használva eddigi kapcsolatrendszerét.

KIHÍVÁS

Induló vállalkozásként, a meglévő tőkét elköltötte a cég a minőségi borok beszerzésére, melyet tovább kíván értékesíteni, továbbá az ültetvénnyel kapcsolatban is merültek fel nem várt költségek. Borász Kft. szerződött üzletláncokkal, indulhat a beszállítás. Az üzletláncok 45-60 napra fizetik ki a beszállított bor ellenértékét, viszont ha értékesíti a teljes készletet a cég nem lesz tőkéje a következő beszerzésre, és a borász Kft addig felmerült működési költségeit sem tudja fedezni. Az ügyfél igénye tehát minél előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

Miután a borász Kft faktorszerződést kötött cégünkkel, a számlakiállítást követő pár napon belül hozzájutott a számla ellenértékének nagy részéhez (90%), így a további beszerzéseit tudta fedezni, és induló vállalkozóként kapott finanszírozást, ingatlan és ingó fedezett nélkül.