Ki hitelez kinek: kinek előnyös a 60 napos fizetési határidő?

Mondhatjuk, hogy ez az új normális: nem kizárólagosan, de leginkább a nagyvállalatokra jellemző, hogy egyre későbbi – akár 60 vagy 90 napos – fizetési határidőket szabnak, főleg akkor, ha kisebb beszállítókról van szó. De miért alakult ez így és kinek előnyös a 60 napos fizetési határidő?

Cégtulajdonosok, vállalatvezetők, ügyvezető igazgatók és pénzügyi vezetők egyaránt érzik magukon a nyomást, amit a vállalkozás pénzügyi stabilitásának, likviditásának biztosítása, illetve a cash-flow egyensúly kialakítása jelent. Ez nagy általánosságban igaz minden időszakra, de gazdasági recesszió idején különösképpen.

Miért fontos a partnereidnek a 60 napos fizetési határidő?

Amikor a 2007–2008-as években nemcsak a hazai, de a komplett világgazdaság megbicsaklott, rendkívüli felelősség nehezedett a felelős beosztásban lévő vállalat- és pénzügyi vezetőkre annak érdekében, hogy biztosítsák a cég pénzügyi stabilitását.

A logika egyszerű és világos: minél tovább tudják a számlájukon tartani a pénzüket, annál likvidebbek és annál nagyobb biztonságban vannak. Éppen ezért nem érdekük a bejövő számlák gyors kifizetése, hiszen ezzel vagy a felhalmozott tartalékokat csapolnák meg, vagy pénzt vonnának el az új termékek fejlesztésétől, a felvásárlásoktól, a marketingtől vagy bármi mástól, ami növelheti a bevételeiket.

Ennél fogva, 2 lehetőség áll előttük: a fizetési határidőt tolják ki a lehető legtovább vagy kénytelenek a beruházásokat, innovációkat más finanszírozási módszerekkel megoldani, például drága vállalkozói hitelekkel. Ebből a szemszögből nézve a határidő minél további kitolása az egyik legjobb taktika, amivel élhetnek.

Természetesen a korábban és főleg a recesszió előtt sok vállalkozás vonakodott a fizetési határidő meghosszabbításától, mert – jogosan – attól tartottak, hogy megzavarja ellátási lánc zavartalanságát és hamar elveszíthetik azokat a beszállítókat, akikkel már évek óta zökkenőmentesen működnek együtt. Ráadásul egy esetleges áremelés is benne volt a pakliban.

Mindazonáltal mégiscsak a vállalat likviditása volt a fontosabb szempont. Ezért nyert teret leginkább az utóbbi 10-15 évben az a tendencia, hogy a cégek a fizetési határidőket előbb 30 napról 45 napra, vagy 60 napról 90 napra, sőt néha tovább is megpróbálják kitolni.

Valóban igazságtalan, de nehéz tenni ellene

Hosszú fizetési határidő esetén sajnos a megnő a te kockázatod is. A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag a céged és a többi beszállító hitelezi a nagyvállalatot, lényegében kamatmentesen. Azonban addig, amíg a partnered a likviditását növeli, esetleg fejleszti a cégét, ügyfeleket toboroz, többet költ a marketingre és mindent meg tud tenni a növekedés érdekében, a vállalkozásodat nehezített pályára tereli.

A 60 napos fizetési határidőnek köszönhetően házon belül fokozódik a bizonytalanság és ellehetetlenül az előre tervezés. Egy ideális világban és gazdasági környezetben a vállalkozás a teljesítést követően rögtön hozzájutna a pénzéhez, hogy teljesíthesse az olyan fix kiadásait, mint az ÁFA, a munkabérek, bérleti díjak, rezsi költség stb., amivel minden hónapban szembe találja magát.

A hosszú fizetési határidő miatt azonban a saját pénzügyi tartalékához kénytelen hozzányúlni, hogy ne halmozza a ki nem fizetett költségeket. Hiszen minél több fix költség és számla halmozódik, annál nagyobb lesz a kockázat a fizetőképesség elvesztésére.

Fontos szempont továbbá az is, hogy a hosszú lejáratú követelések – és persze a késve teljesített kifizetések is – lassítják a vállalkozás növekedését. Addig, amíg a cég pénze a számlákban áll, csökkentett működőtőkével rendelkezik. Ez többek között azt jelenti, hogy még a legkisebb beruházások megvalósítása is akadályokba ütközik, ami viszont már nemcsak a vezetőkre, de az alkalmazottakra is hatással lesz, mivel rontani fogja a munkavállalói morált.

A sarokba szorított helyzet ellenére, van lehetőség arra, hogy a nehezített pálya ellenére is biztosított legyen a működés, valamint a növekedés. Ennek egyik remek eszköze a digitális faktoring, aminek köszönhetően nem kell 60, de még 59 napot sem várnod a számlád ellenértékének teljesítésére. Már 24 órán belül hozzájuthatsz a pénzedhez.

Oszd meg valakivel, akinek segíthet

Facebook
LinkedIn

Mélyépítéssel foglalkozó cég
esettanulmánya

Építőipar

Szállítmányozási cég
esettanulmánya

Kereskedelem

Tartalomjegyzék

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállalsz.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsd porosodó számláidat akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐID

Töltsd ki ezt az űrlapot!

Kérlek az adataidat minél pontosabban add meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítünk majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltsd fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonodról is játszva végigvezet majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdd faktoráltatni a számláidat!

Ha megfelelően töltötted fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az általad faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

A Flexibill az ország első 100%-ig digitális faktoring rendszere. A Flexibill digitális faktoring® a Flexibill Kft. bejegyzett védjegye.

Kapcsolat

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Mélyépítéssel foglalkozó cég, 2 mrd Ft árbevétellel, saját, gépekkel és szakembergárdával, 7 év építőiparban eltöltött szakértelemmel.

KIHÍVÁS

Az ütemezések szerint haladnak a munkák, első ütem teljesítés igazolása rendelkezésre áll, de a korábban már jelzett hosszabb 90 napos fizetési határidő szerepel. A mélyépítő Kft-nek el kell kezdeni a következő ütem munkálatait, és folyamatosan gyűlnek a költségszámlái, az embereknek bért kell fizetni, szeretne előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

A mélyépítő kft. a kiállított teljesítés igazolás  és számla másolatát benyújtotta társaságunkhoz, és 1-2 napon belül, ahogy a fővállalkozó visszaigazolta, hogy minden rendben a számlával, a faktorcég kifizette a számla értékének a 90%-át a mélyépítő Kft-nek. Így a mélyépítő Kft ki tudja fizetni a felmerült költségeit, alkalmazottai bérét, és van elegendő tőkéje a 2. ütem elvégzéséhez.

A mélyépítő Kft a fenti gyakorlatot követte a további ütemek számláinak kiállításakor, így lett elegendő tőkéje a működéshez, kivitelezéshez, továbbá szerzett egy újabb referenciát, és kapcsolatot a fővállalkozó nevében.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Szállítmányozással foglalkozó cég, 250-300m Ft árbevétellel, 2 lízingelt kamionnal rendelkezik, saját telephellyel Pécelen.

KIHÍVÁS

A szállítmányozó cég szeretne előbb a hozzájutni a pénzéhez hiszen szinte minden megrendelője 30 vagy annál több napra fizeti ki a számlákat, így van olyan hónap amikor az elvégzett munkák csupán töredéke folyik be a kasszába. A kamionokat tankolni kell, és havonta lízing díjakat is rendezni szükséges, hiszen ellenkező esetben a munkaeszközei és a cége kerül veszélybe.

MEGOLDÁS

Cégünkkel írt alá a szállítmányozó cég faktorszerződést, melynek révén a számla kiállítását követően pár napon belül hozzájut a számla értékének jelentős részéhez, így tudja tankolni a kamionokat, és a lízingdíjat is tudja fizetni, továbbá újabb munkákat is tud vállalni.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Újonnan alapított borász Kft, 3-4 hektáros szőlő ültetvénnyel. A cég üzletláncokba és nagyobb borkereskedő cégekbe, szállodákba tervez beszállítani, használva eddigi kapcsolatrendszerét.

KIHÍVÁS

Induló vállalkozásként, a meglévő tőkét elköltötte a cég a minőségi borok beszerzésére, melyet tovább kíván értékesíteni, továbbá az ültetvénnyel kapcsolatban is merültek fel nem várt költségek. Borász Kft. szerződött üzletláncokkal, indulhat a beszállítás. Az üzletláncok 45-60 napra fizetik ki a beszállított bor ellenértékét, viszont ha értékesíti a teljes készletet a cég nem lesz tőkéje a következő beszerzésre, és a borász Kft addig felmerült működési költségeit sem tudja fedezni. Az ügyfél igénye tehát minél előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

Miután a borász Kft faktorszerződést kötött cégünkkel, a számlakiállítást követő pár napon belül hozzájutott a számla ellenértékének nagy részéhez (90%), így a további beszerzéseit tudta fedezni, és induló vállalkozóként kapott finanszírozást, ingatlan és ingó fedezett nélkül.